https://atharvaiasacademyindore.com/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

The whole world is suffering from deadly Coronavirus today. The outbreak was announced on December 31, 2019, when China notified the World Health Organisation of a cluster of cases of pneumonia of an unknown cause in Wuhan City of Hubei Province. Subsequently, the infection spread to different parts of China and the rest of the world. What is coronavirus (COVID-19)? Let us solve a quiz based on it.

Questions and Answers on Coronavirus -HINDI

कोरोनावायरस, पूरी दुनिया आज इस घातक महामारी से जूझ रही है। इस प्रकोप की घोषणा 31 दिसंबर, 2019 को हुई जब चीन ने हुबेई प्रांत के वुहान शहर में अज्ञात कारण से निमोनिया के बढ़ते हुए मामलों की सुचना विश्व स्वास्थ्य संगठन को दी। ये वायरस वुहान शहर से निकल कर चीन के अन्य हिस्सों एवं इसके बाद बड़ी ही तेज गति से पूरी दुनिया में फैल गया। कोरोनावायरस (COVID-19) क्या है? आइए हम इसके आधार पर एक क्विज हल करें।

  1. कोरोना वायरस के टेस्ट का नाम क्या है
    अ) एलिसा टेस्ट
    ब) पीसीआर टेस्ट
    स) जीएफआर टेस्ट
    द) एनआरटी – पीसीआर टेस्ट
    उत्तर – पीसीआर टेस्ट
  2. कोरोनावायरस का प्रकोप चीन के किस प्रांत से शुरू हुआ?
    अ) हुबेई
    ब) शेडोंग
    स) वुहान
    द) हेनान
    उत्तर – हुबेई
  3. लिखित में से कौन से नॉवेल कोरोनावायरस के लक्षण है?
    अ) बुखार
    ब) खांसी
    स) साँसों की कमी
    द) ये सभी
    उत्तर – ये सभी
  4. SARS वायरस 2002 में किस देश में फैला था?
    अ) चीन
    ब) वियतनाम
    स) सऊदी अरब
    द) ईरान
    उत्तर – चीन
  5. महामारी रोग अधिनियम कौन सा खंड राज्य सरकारों / केंद्रशासित प्रदेशो को विशेष उपाय करने और किसी भी प्रकोप को रोकने के लिए नियम बनाने का अधिकार देता है?
    अ) धारा 4
    ब) धारा 2
    स) धारा 6
    द) धारा 7
    उत्तर – धारा 2
  6. SARS में A का क्या मतलब होता है?
    अ) तीव्र
    ब) विपरीत
    स) लाभ
    द) अग्रिम
    उत्तर – तीव्र
  7. कोरोनावायरस एक तरह का आम वायरस है, ये किस अंग के संक्रमण का कारण बनता है?
    अ) नाक
    ब) साइनस
    स) ऊपरी गला
    द) सभी
    उत्तर – सभी
  8. MERS सबसे पहले किस देश में फैला था?
    अ) चीन
    ब) सऊदी अरब
    स) ओमान
    द) यमन
    उत्तर – सऊदी अरब
  9. कोरोनावायरस की पहचान सबसे पहले किस दशक में हुई थी?
    अ) 1960 के दशक
    ब) 1950 के दशक
    स) 1970 के दशक
    द) 1980 के दशक
    उत्तर – 1960 के दशक
  10. कोरोना वायरस ज़ूनोटिक है, इसका मतलब क्या होता है?
    अ) वे जानवरो और पौधो के बीच संचारित होते हैं
    ब) वे मनुष्यों और पौधो के बीच संचारित होते हैं
    स) वे जानवरो और मनुष्यों के बीच संचारित होते हैं
    द) वे जानवरो और पक्षियों के बीच संचारित होते हैं
    उत्तर – वे जानवरो और मनुष्यों के बीच संचारित होते हैं .
  11. MERS में E से क्या तात्पर्य होता है?
    अ) प्रतिस्पर्धा
    ब) पूर्व
    स) प्रभाव
    द) हकदार
    उत्तर – पूर्व
  12. विश्व स्वास्थ्य संगठन (WHO) ने किस तारीख को नॉवेल कोरोनावायरस के रूप में मान्यता दी थी?
    अ) 11 मार्च 2020
    ब) 12 फरवरी 2020
    स) 24 मार्च 2020
    द) 05 मार्च 2020
    उत्तर – 11 मार्च 2020
  13. भारत में कोरोनावायरस की वजह से पहली मृत्यु किस राज्य में हुई?
    अ) मध्य प्रदेश
    ब) महाराष्ट्र
    स) केरल
    द) कर्नाटक
    उत्तर – कर्नाटक
  14. संयुक्त राज्य अमेरिका में कोरोनावायरस की वजह से पहली मृत्यु किस राज्य में हुई?
    अ) वाशिंगटन
    ब) मोंटाना
    स) न्यूयोर्क
    द) कैलिफ़ोर्निया
    उत्तर – वाशिंगटन
  15. कोरोनावायरस कितने प्रकार के होते हैं?
    अ) 4
    ब) 16
    स) 7
    द) 10
    उत्तर – 7
  16. वित्त मंत्री सीतारमण ने प्रवासी श्रमिकों और गरीबो के लिए कितने लाख करोड़ रुपए राहत पैकेज की घोषणा की है?
    अ) 2.7
    ब) 1.7
    स) 5
    द) 8.5
    उत्तर – 1.7

Questions and Answers on Coronavirus -ENGLISH

  1. What is the name of the coronavirus test?
    a. RT-PCR test
    b. ELISA test
    c. JFR test
    d. NRT-PCR test
    Answer – RT-PCR test
  2. Name the province of China where the Coronavirus outbreak originated?
    a. Hubei
    b. Shandong
    c. Wuhan
    d. Henan
    Answer – Hubei
  3. Which of the following is/ are the symptoms of novel coronavirus?
    a. Fever
    b. Cough
    c. Shortness of breath.
    d. All of these
    Answer – All of these
  4. Name the country where the SARS virus was spread in 2002?
    a. China
    b. Saudi Arabia
    c. Vietnam
    d. Iran
    Answer – China
  5. Which section of the Epidemic Diseases Act empowers state governments/UTs to take distinctive measures and formulate regulations to contain any outbreak?
    a. Section 4
    b. Section 2
    c. Section 7
    d. Section 6
    Answer – Section 2
  6. Coronavirus is a kind of common virus that causes an infection in:
    a. Nose
    b. Sinuses
    c. Upper Throat
    d. All of these
    Answer – All of these
  7. Name the country where MERS started?
    a. China
    b. Saudi Arabia
    c. Oman
    d. Yemen
    Answer – Saudi Arabia
  8. Coronavirus was first identified in which decade?
    a. The 1960s
    b. The 1970s
    c. The 1930s
    d. The 1950s
    Answer – The 1960s
  9. Coronaviruses are zoonotic, it means –
    a. It transmits between animals and plants.
    b. It transmits between humans and plants.
    c. It transmits between animals and plants.
    d. It transmits between animals and humans.
    Answer – It transmits between animals and humans.
  10. In MERS ‘E’ stands for –
    a. Event
    b. East
    c. Effective
    d. Entitle
    Answer – East
  11. On which date did the World Health Organisation (WHO) declare novel Coronavirus as a pandemic?
    a. 11th March 2020
    b. 12th February 2020
    c. 5th March 2020
    d. 24th March 2020
    Answer – 11th March 2020
  12. Name the Indian state where the first Coronavirus death occurred?
    a. Uttar Pradesh
    b. Madhya Pradesh
    c. Kerala
    d. Karnataka
    Answer – Karnataka
  13. In which state of the USA was the first Coronavirus death reported?
    a. Washington
    b. New York
    c. Montana
    d. California
    Answer – Washington
  14. How many types of Coronaviruses are there?
    a. 4
    b. 7
    c. 2
    d. 5
    Answer – 7
  15. What is the amount of the relief package that has been announced by Finance Minister Nirmala Sitharaman for migrant labourers and poor people?
    a. 1.7 lakh crore
    b. 1.5 lakh crore
    c. 2.7 lakh crore
    d. 4.9 lakh crore
    Answer – 1.7 lakh crore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *